WITAMINY - CEGIEŁKI ŻYCIA
Są one niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów
życiowych. Regulują przemianę materii, ułatwiają przetwarzanie żywności w
energię. Ponieważ nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać witamin, trzeba mu w
tym pomóc, podając je w pokarmach. Niedobory bowiem mogą spowodować różne
niedomagania, pogorszenie samopoczucia, nawet choroby. Jeśli jednak odżywiamy się
prawidłowo, spożywamy stale wszystkie grupy produktów, a więc gruboziarniste,
ciemne pieczywo, płatki owsiane, nabiał, warzywa i owoce, nie musimy obawiać
się, że grozi nam awitaminoza.
A oto krótka charakterystyka
poszczególnych witamin:
WITAMINA A. Reguluje
wzrost, dlatego jest szczególnie potrzebna młodym, rozwijającym się
organizmom.
Witaminę tę nazywa się często witaminą wzroku. Jej niedobór może spowodować
tzw. kurzą ślepotę. Jest ona również niezbędna w przebiegu wielu procesów
przemiany materii, do utrzymania zdrowej, ładnej skóry, błony śluzowej w
układzie trawiennym i przewodzie oddechowym, co jest ważne dla ochrony przed
infekcjami. Nasz organizm przyswaja witaminę A jedynie w obecności tłuszczów.
Najczęściej przyjmujemy ją jako karoten, czyli prowitaminę, gdyż w tej właśnie
postaci występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Można ją również znaleźć
w mleku, maśle, jajach, nerkach i wątrobie.
WITAMINY GRUPY
B. Chronią i wzmacniają nerwy, skórę, mięśnie, układ sercowo-naczyniowy.
Są niezbędne dla prawidłowego i lepszego przyswajania wielu produktów. Regulują
przemianę materii, uwalniają energię zawartą w tłuszczach, białku i węglowodanach.
Niedobór tej witaminy może spowodować zaburzenia w czynnościach ośrodkowego i
obwodowego układu nerwowego, w pracy serca oraz w krążeniu i gospodarce wodnej
organizmu. Warto też wiedzieć, że zapotrzebowanie na tę witaminę jest większe u
osób, które palą papierosy i piją zbyt wiele... kawy.
WITAMINA C. O kwasie
askorbinowym wszyscy na ogół sporo wiedzą. Niedobory powodują zmęczenie,
kłopoty z dziąsłami (tzw. przyzębica), podatność na infekcje. Witamina ta jest
bardzo wrażliwa na wszelkie czynniki zewnętrzne, światło, temperaturę,
powietrze i dlatego wszystkie produkty, które ją zawierają, najlepiej spożywać
zaraz po przyrządzeniu. Zimą i na przedwiośniu trzeba również pamiętać o
wzbogaceniu posiłków, dodając do nich rzeżuchę uprawianą na oknie, natkę
pietruszki, koperek. Radzę również polubić cebulę i czosnek. Dzienne
zapotrzebowanie na witaminę C wynosi ok. 75 do 100 miligramów, a dla palaczy do
130.
WITAMINA D. Przeciwkrzywiczna,
reguluje ilość wapnia w organizmie. Tworzy się ona pod wpływem promieni
słonecznych, jest niezbędna dla naszych zębów i kości. Dlatego też tak wielką
wagę przywiązują pediatrzy do tego, by mali pacjenci nie odczuwali jej
niedoboru w pierwszych trzech latach swego życia. Niedobory tej witaminy mogą występować
również w późniejszym wieku i objawiać się odwapnieniem kości. Dotyczy to
zwłaszcza osób źle trawiących tłuszcze. Powinny one przebywać dużo na powietrzu
i pić jak najwięcej mleka, dostarczającego wapnia i witaminy D.
WITAMINA E. Zwana
popularnie witaminą młodości, pomaga w tworzeniu się czerwonych krwinek,
utrzymania zdrowych mięśni i tkanek. Istnieją poglądy o ochronnej roli tej
witaminy w procesach degeneracyjnych. Hamuje ona starzenie się, zapobiega miażdżycy.
Chroni także witaminę A przed utlenieniem. Zapotrzebowanie na nią pokrywa racjonalne
odżywianie. Występuje w świeżych liściach warzyw.
Takie witaminy, jak: H, K, M, PP pozostają nadal w znacznym
stopniu tajemnicą. Wiadomo jednak, że witamina H pomaga przy procesach
przemiany materii. Witamina K w tworzeniu się substancji odpowiedzialnych za
krzepnięcie krwi i utrzymywanie prawidłowej przemiany materii w kościach. Brak
witaminy M w organizmie może być przyczyną poronień. Kobiety zażywające środki
antykoncepcyjne potrzebują jej znacznie więcej. Z kolei witamina PP pobudza
produkcję energii w komórkach organizmu. Jej niedobory powodują pelagrę (czyli
rumień lombardzki - schorzenie wywołane niedoborem witaminy PP i zespołu
witamin B). Są również przyczyną nadmiernej pobudliwości nerwowej.
Odradzam nieprzemyślane łykanie witamin w tabletkach. Można je
zażywać jedynie za zgodą prowadzącego lekarza. Witaminy te łyka się zwykle wtedy,
gdy zachodzi konieczność wsparcia osłabionego organizmu.
Źródło: "Apteka natury" J. Górnicka
Źródło: "Apteka natury" J. Górnicka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz