Gotowanie
ryżu jest pozornie bardzo proste jednak w dalszym ciągu wielu kucharzy
ma problem z jego ugotowaniem w taki sposób, aby był puszysty, nie
sklejał się i nie był gąbkowaty. Cała tajemnica tkwi w ilości wody,
temperatury i przykrycia.
2
Jeśli
ryż jest starszy należy go przed gotowaniem moczyć przez około 30 minut
- sprawi to, że ryż będzie mniej kruchy i nie będzie się łamał. Moczyć
należy również ryż Basmati - dzięki moczeniu rośnie on do maksymalnej
długości. Po wypłukaniu i wymoczeniu osusz dokładnie ryż.
3
Na
każdą szklankę ryżu długoziarnistego daj 1,5 szklanki wody. Brązowy ryż
wymaga odrobinę więcej wody zaś ryż krótkoziarnisty mniej. Miej na
uwadze również to, że więcej wody spowoduje, że ryż będzie bardziej
miękki i klejący - doskonały do potraw jednogarnkowych zaś gotowany w
mniejszej ilości wody będzie twardszy i sypki - idealny do sałatek z
ryżem.
5
Jak już ryż zacznie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką w taki sposób, aby para mogła swobodnie wychodzić.
6
Po
kilku minutach od zagotowania sprawdź czy na ryżu robią się dziurki i
"kratery". Oznacza to, że cała woda została wchłonięta przez ryż.
7
Jeśli
zobaczysz "kratery" wówczas przykryj garnek szczelnie pokrywką. Ryż
dogotuje się na parze. Pokrywka musi być ściśle dopasowana do garnka i
ciężka, aby para nie mogła się wydostać.
8
Duś ryż pod przykryciem przez kolejne 15 min. Zamieszaj go widelcem i podawaj na gorąco.
Źródło: tipy.pl
Źródło: tipy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz