CEBULA
Allium cepa L.
Cebula ze
względu na właściwości lecznicze jest ceniona od czasów starożytnych. Znane są
jej zalety wzmacniające i dezynfekujące, a także geriatryczne. Tam, gdzie jada
się dużo cebuli, np. w Gruzji i Bułgarii - ludzie słyną z długowieczności.
Przemysł farmaceutyczny wielu krajów stosuje cebulę do produkcji preparatów
bakteriobójczych i przeciwszkorbutowych.
WŁAŚCIWOŚCI
LECZNICZE
Cebula stosowana wewnętrznie jest środkiem antyinfekcyjnym,
przeciwreumatycznym, antyseptycznym, przeciwsklerotycznym, przeciwszkorbutowym
i przeciwzakrzepowym, leczy skórę i jej owłosienie, wzmacnia i upiększa paznokcie,
leczy gruźlicę węzłów chłonnych, jest środkiem lekko nasennym, obniża poziom
cukru we krwi, osłabia napięcie jelit, pobudza popęd płciowy, wzmaga czynności nerek, jelit, wątroby, układu nerwowego, jest środkiem moczopędnym,
rozpuszcza i eliminuje mocznik i chlorki, działa przeciwczerwiowo, wykrztuśnie
i wydzielniczo, ułatwia trawienie produktów mącznych, utrzymuje w równowadze
pracę gruczołów wydzielania wewnętrznego. Daje dobre skutki w leczeniu
następujących chorób i dolegliwości: angina, astma, awitaminoza, biegunka,
cukrzyca, dolegliwości w oddychaniu, grypa, infekcje moczopłciowe, katar, kamica
żółciowa, krzywica, nadfermentacja jelitowa, nadmiar chlorków we krwi, niedomogi
prostaty, niemoc płciowa, nieżyt nosa i pogrypowy, obecność mocznika ogólne
osłabienie fizyczne i umysłowe, obrzęki, otyłość, pasożyty jelitowe,
przeziębienie, przerost układu chłonnego (stan limfatyczny), puchlina brzuszna
i wodna, skąpomocz,
104
stwardnienie
tętnic, wadliwa przemiana materii, zakłócenia wzrostu włosów, zapalenie krtani,
opłucnej, osierdzia, oskrzeli i węzłów chłonnych, skrzepy (leczy zwężenia
naczyń krwionośnych, hamuje krzepnięcie krwi rozpuszczając włóknik, czyli
fibrynę, tj. nierozpuszczalne białko będące podstawą skrzepów).
Stosowana zewnętrznie leczy brodawki, brzęczenie w uszach,
czyraki, głuchotę, migrenę, nerwoból zębowy, odmroziny, oparzenia, zapalenia
opon mózgowych, wzmacnia porost włosów, leczy rany, ropień, wrzody, zastrzał,
ukąszenia osy, uśmierza ból, odstrasza komary.
SPOSÓB UŻYCIA
Na użytek wewnętrzny
Cebula surowa. Dodawać
do sałatek, zakąsek i zup. Można również stosować cebulę macerowaną w oliwie z
oliwek przez kilka godzin.
Cebula cienko siekana. Dodawać
do mleka lub do rosołu, smarować kanapki z masłem lub olejem. Pacjent chory od
18 lat na gościec stawowy wyleczył się w ten sposób.
Cebula siekana. Macerować
przez kilka godzin w ciepłej wodzie. Popijać rano na czczo z dodatkiem kilku
kropel cytryny.
Nalewka. Macerować
przez 10 dni świeże cebule w alkoholu 90 proc. w stosunku 1:1. Popijać 3-5
łyżeczek dziennie (l łyżeczka zawiera 5 g cebuli) na zaparcia i kamicę moczową.
Nalewka słabsza. Macerować
cebulę jak wyżej w alkoholu 20 proc. Stosować 5-10 g dwa razy dziennie z
dodatkiem wody osłodzonej przy posiłkach. Działa to bakteriobójczo i
pobudzająco na czynność wydzielniczą jelit.
Wino z cebuli. 200 g
cienko pokrojonej cebuli, 100 g jasnego płynnego miodu, 600 g wina białego.
Macerować przez 48 godzin. Przefiltrować. Używać 2-4 łyżeczki dziennie przy
awitaminozie.
Świeży sok. Stosuje
się na żylaki odbytu i nieżyt jelit. Fitoncydy świeżego soku wdycha się w celu
leczenia anginy, ropni płuc, nieżytów grypowych i nieżytu nosa.
Na grypę: Macerować
w pół litra wody dwie cebule pokrojone w plasterki. Popijać codziennie przez
dwa tygodnie po jednej szklance przed snem.
Na biegunkę: garść skórek
gotować przez 10 minut w litrze wody. Popijać pół litra dziennie.
Na biegunkę u
niemowlęcia: naciągać trzy pocięte cebule w litrze gotującej się wody przez 2
godziny. Ostudzić i podawać dziecku. Cebula gotowana jest łatwo strawna.
Na pasożyty jelitowe: macerować
przez 6 dni w litrze wina białego dużą cebulę pokrojoną w plasterki. Popijać
codziennie rano przez l tydzień (w okresie ostatniej kwadry księżyca, wg.
Valneta). Powtórzyć po 2-3 miesiącach.
Na reumatyzm: trzy nie obrane,
ale pokrojone w plastry cebule gotować .w wodzie przez 15 minut. Przecedzić.
Popijać po jednej szklance rano na czczo i wieczorem.
Na kamicę żółciową: dusić
dużą cebulę cienko pokrojoną w 4 łyżkach oliwy z oliwek. Dodać 150 g wody i 40
g słoniny nie solonej. Gotować 10 minut. Popijać ciepłe raz za razem i
kilkakrotnie. Przed ułożeniem się do snu wypić filiżankę wywaru z kruszyny pospolitej
(2-5 g wysuszonej kory na l filiżankę wody). Po gotowaniu zostawić na 4 godziny
do naciągnięcia. Stosować ten zabieg raz w roku.
Na żołądek: gotowana cebula
usuwa skutki picia alkoholu, zupa francuska. Jeść i pościć następny dzień po
nadmiernych piciach alkoholu.
105
Na użytek zewnętrzny
Surowa cebula z plastrem
gorczycznym na reumatyzm, gościec, wysypki, odciski, brodawki, piegi, wągry.
Miazga
ze świeżej cebuli i sok leczą rany, oparzenia, odmrożenia, wrzody, urazy.
Sok z miodem - pić przy
kaszlu, zapaleniu oskrzeli i kokluszu, przy zapaleniu opon mózgowych. Jako
leczenie uzupełniające - pocierać cebulą skronie. Owinąć nogi na 8-10 godzin w
1-2 kg posiekanej cebuli.
Tampony startej cebuli w wacie
lub gazie przy grypie wkłada się trzy razy dziennie na 15 minut w nozdrza.
Można również stosować miazgę z tartej cebuli, jabłka i miodu.
Okład na migrenę. Przyłożyć
cebulę do czoła. To samo zaleca się przy stwardnieniu tętnic mózgu.
Okład z surowej cebuli na dolną
część brzucha na bezmocz lub wstrzymanie moczu.
Cebula, sól morska i glinka w
równych częściach - na brodawki. Inny
sposób: do wydrążonej cebuli włożyć grubą sól. Otrzymanym płynem pocierać
brodawkę rano i wieczorem.
Miejsca ukąszenia przez
osy i komary pocierać przez 1-2 minuty kawałkiem cebuli. Nie zapomnieć
wyciągnąć żądła.
Kataplazmy z cebuli gotowanej - na
ropień, czyrak, hemoroidy. Jedna cebula upieczona w piecyku, ciepła,
przyspiesza dojrzewanie ropnia, czyraka, ropowicy.
Skórką cebuli można
owinąć zastrzał, leczyć odmrożenia, zadrapania lub pęknięcia skóry.
Kompres z soku cebuli - na rany,
zacięcia, wrzody, oparzenia.
Cienka błonka między
warstwami cebuli stanowi okład aseptyczny (jałowy).
Nałożyć na uszkodzoną skórę, przykryć gazą i dokończyć opatrunek.
Zmiażdżoną cebulą albo
sokiem z dodatkiem octu pocierać piegi. Watkę nasiąkniętą sokiem z cebuli
umieścić w uchu na szumy. Tamponik z watki z sokiem, umieszczony w wydrążeniu
zęba, usuwa jego ból.
Macerat - 30 g soku z
cebuli i 30 g wódki, lekko ocieplony 3-4 krople trzy razy dziennie do ucha na
głuchotę.
Cebula rozcięta - położona
w pobliżu łóżka odstrasza komary. Wydzielające się fitoncydy leczą również
katar i łagodzą stany zdenerwowania.
Zupa cebulowa - działa
dobrze na niestrawność, wzdęcia, wiatry, na kaca, na wiosnę zaleca się
szczypiorek, dymkę na surowo lub w zupie.
Syrop. Pociąć cebulę w
plasterki, ułożyć na talerzu, posypać cukrem. Macerować przez 24 godziny.
Stosować do 5 łyżek dziennie.
Zupy mleczne z posiekaną cebulą zjadać
dwa razy dziennie na puchlinę wodną. Poprawa występuje po tygodniu.
Upieczoną w piecyku cebulę umieścić
na noc na podeszwach stóp przy dolegliwościach astmatycznych i sercowych.
Sok z cebuli wzmaga
porost włosów, smarować głowę. Arabowie dodają jeszcze sól i pieprz.
Mieszanina wyciągu z cebuli z
gliceryną jest stosowana do leczenia pochwy u kobiet przy zapaleniu
wywołanym przez rzęsistka.
Uwaga. Chociaż cebula odznacza się doskonałymi właściwościami
leczniczymi, to należy pamiętać, że nadmierne jej używanie może okazać się
szkodliwe w przypadkach ciężkich chorób nerek, wątroby, żołądka i serca.
Przekrojona cebula nie powinna być przechowywana, łatwo bowiem utlenia się i
może stać się szkodliwa, a po dłuższym
106
czasie -
toksyczna. Cebula obierana pod bieżącą wodą lub nad gorącą płytką kuchenną nie
wywołuje łzawienia.
Zapach cebuli z oddechu usuwamy gryząc 2-3 ziarenka kawy, natkę
pietruszki, jabłko. Wypłukać usta miętowym alkoholem. Aby usunąć zapach cebuli
z rąk. należy natrzeć dłonie wodą soloną lub wodą z amoniakiem (2 łyżki na litr
wody).
Najlepsza jest własna cebulka, posadzona w ogródku. Nie trzeba na taką małą uprawę dużo miejsca wcale, wystarczy cebula, pory, pomidorki, ogórki, sałata. Jeszcze rzodkiewki są przepyszne takie własne. Trzeba dopilnować, podlewać, odpowiednie nawozy do takich roślin znajdziecie na tej stronie. Znam nawet osoby które zajmują się uprawą na balkonie czy tarasie, w donicach. I to też się sprawdza.
OdpowiedzUsuń