RZODKIEWKA
OGRODOWA
Raphanus sativus
L
Uprawiana we wszystkich krajach jako roślina
spożywcza i przyprawowa. U nas używana do
sałatek. Ma mnóstwo entuzjastów na całym świecie. Jej właściwości korzystne dla zdrowia znane są od tysięcy lat. Wiedziano o tym
w Chinach, Egipcie, Grecji.
Nauka dopiero w ostatnich dziesięcioleciach rozpoznała procesy
występujące w przemianie materii po zjedzeniu rzodkiewki, a w szczególności
zdolność stwarzania w organizmie przewagi jonizacji ujemnej, przyczyniającej
się do normalnego przebiegu procesów oddychania, ukrwienia, remineralizacji,
aktywizacji, metabolizmu, po spożyciu enzymów, witamin, pierwiastków makro-,
mikro- i śladowych.
Wielu specjalistów z dziedziny fitoterapii zaleca chorym na nowotwory spożywanie między innymi rzodkwi na surowo wraz z gotowanymi liśćmi. Pośród 12 pierwiastków, jakie zawiera rzodkiewka, ważny jest zestaw: Fe + Cu + Mn, który poprawia ukrwienie.
Wielu specjalistów z dziedziny fitoterapii zaleca chorym na nowotwory spożywanie między innymi rzodkwi na surowo wraz z gotowanymi liśćmi. Pośród 12 pierwiastków, jakie zawiera rzodkiewka, ważny jest zestaw: Fe + Cu + Mn, który poprawia ukrwienie.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
Rzodkiewka ma właściwości antybiotyczne, działa bakteriostatycznie,
grzybobójczo, drenuje nerki i wątrobę, pobudza łaknienie i trawienie, poprawia
ukrwienie organizmu, porost włosów, działa przeciwbólowe, przeciwkrzywicznie,
przeciwszkorbutowo, wykrztuśnie, żółciotwórczo i żółciopędnie.
WSKAZANIA LECZNICZE
Spożywanie rzodkiewki zaleca się przy anemii, artretyzmie,
astmie, braku łaknienia, demineralizacji organizmu, dolegliwościach
oskrzelowych i wątrobowych, kamieniach nerkowych i żółciowych, krzywicy,
nadfermentacji jelitowej, reumatyzmie, szkorbucie, wypadaniu włosów,
zmarszczkach.
SPOSÓB UŻYCIA
Jako produkt spożywczy. Stosować przepisy kulinarne podane
w książkach kucharskich. Wykorzystywać liście rzodkiewek, które działają jako
afrodyzjaki i odmładzające. Zjadać więc rzodkiewki z „serduszkiem”. Młode
listki rzodkiewek dodawać do sałatek i zup.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz