CENNE HERBATY
ZIOŁOWE
Są zioła leczące tylko jedno schorzenie, ale są i takie,
które działają wszechstronnie, nie powodując ubocznych skutków. Do takich
należy wciąż niedoceniany rumianek, choć właściwie nie powinno brakować go w naszych
domach, szczególnie, jeśli są w nich dzieci lub osoby starsze.Zawiera on
olejek eteryczny, w którego skład wchodzi azulen, kwasy organiczne, glikozy,
witaminy - m.in. C, karotenoidy i sole mineralne. Jest przydatny w różnych
okolicznościach. Działa rozkurczowo, a przez to także przeciwbólowo,
przeciwbakteryjnie, gojąco i regenerujące. Pobudza trawienie, jednocześnie
działa wiatro- i moczopędnie, a niekiedy również przeciwalergicznie. Niezbędny
jest zwłaszcza przy pielęgnacji niemowląt. Poprawia trawienie i ułatwia
wydzielanie gazów. Herbatkę z rumianku powinny pić osoby starsze. Wskazany jest
on także przy niedomaganiach wątroby i w niektórych chorobach kobiecych. Napar
przyrządza się w
następujący sposób: l łyżkę kwiatu rumianku zaparza się i szklanką wrzątku i
trzyma pod przykryciem przez 15 minut. Pije się 3 razy dziennie po ćwierć
szklanki.
Doskonałą herbatką orzeźwiającą, a jednocześnie leczniczą, jest
napar z mięty pieprzowej. Działa ona
rozgrzewające, rozkurczowo, żółciopędnie i żółciotwórczo, wreszcie
dezynfekujące. Pobudza czynności żołądka, zwiększa apetyt. Mięta zawiera olejki
eteryczne, w tym mentol, garbniki, terpeny, gorycze i flawonoidy, witaminę C i
prowitaminę A. Napar przyrządza się zalewając l łyżkę ziela l szklanką wrzątku.
Wiele osób ceni napar z
melisy lekarskiej. Ziele to cechuje przyjemny cytrynowy zapach. Zawiera ono
olejki eteryczne, a w nich cytrol, geranol, garbniki, gorycze, terpeny, a także
kwasy organiczne, cukry i sole mineralne. Melisa jest środkiem rozkurczowym i
uspokajającym: stosuje się ją przy nerwicy, neurastenii, podnieceniu nerwowym,
bezsenności na tym samym tle. Doskonale działa również przy zaburzeniach
żołądkowych na podłożu nerwowym. Stosuje się ją najczęściej w formie naparu: l
łyżkę ziela zalewa się l szklanką wrzątku i po naciągnięciu pije się pół
szklanki trzy razy dziennie.
Smaczny i ceniony jest napar z lipy. Jej kwiaty odznaczają się silnym, miodowym zapachem.
Zawierają garbniki, śluzy, pektyny, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne,
m.in. mangan, oraz olejki eteryczne, cukry i niektóre witaminy. Kwiat lipy
posiada właściwości napotne i przeciwgorączkowe, stosuje się go w
przeziębieniach, anginach, a także w chorobach nerek, pęcherza i nerwicach.
Napar sporządza się w podobny sposób: l łyżkę kwiatu lipy zalewa się l szklanką
wrzątku. Po naciągnięciu pije się herbatkę 3 razy dziennie po pół szklanki.
Młodzieży, której dokucza trądzik młodzieńczy, polecam herbatkę z fiołka trójbarwnego, czyli popularnych
bratków polnych. Ponieważ trądzik ma najczęściej przyczyny wewnętrzne, pojawia
się bowiem zwykle w okresie dojrzewania, nie pomagają z reguły żadne środki
kosmetyczne, stosowane zewnętrznie. Korzystny wpływ mają właśnie zioła, które
regulują i poprawiają przemianę materii. Bratek polny i dziurawiec można często
kupić w wygodnych torebeczkach jednorazowego użytku, co bardzo ułatwia kurację.
Ziele to działa również napotnie i moczopędnie. Stosowane jest także przy
nieżytach górnych dróg oddechowych i suchym kaszlu.
Prawdziwą kopalnią zdrowia jest pokrzywa zwyczajna, zawierająca cenne karotenoidy, flawonoidy, duże
ilości chlorofilu, witaminy C i A, sole mineralne (potas, wapń, żelazo),
garbniki, tłuszcze, węglowodany i białka. Ceni się ją także szczególnie za
właściwości moczopędne (ułatwia wydalenie zbędnego mocznika i chloru),
krwiotwórcze pobudzające przemianę materii i zmniejszające nadmierne poty.
Pokrzywę poleca się też często przy niedokrwistości i anemii. Oczywiście
najcenniejsza jest pokrzywa świeża, z której wyciska się sok bądź świeże liście
dodaje do sałatek. Ususzone ziele pije się natomiast w postaci herbatki po pół
szklanki 3 razy dziennie. Przyrządza się ją z l łyżki ziela zalanego l szklanką
wody, gotując na małym ogniu przez kilka minut.
Pijąc ziółka, a szczególnie gotowe mieszanki, trzeba jednak
poradzić się lekarza. Przestrzegam również przed popijaniem gotowego soku z
dziurawca tuż przed pójściem na plażę. Przebywając na słońcu można bowiem
nabawić się porażenia słonecznego.
Źródło:
Jadwiga Górnicka "Apteka natury"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz