TRZEBA JEŚĆ WARZYWA!
Surowe warzywa zawierają łatwo przyswajalne witaminy,
cukry, kwasy organiczne, sole mineralne oraz wiele makro- i mikroelementów.
Odgrywają przy tym korzystną rolę w przewodzie pokarmowym, poprawiając pracę
jelit. Wiele z nich wpływa też dodatnio na różne przypadłości. A więc jedzmy je
na zdrowie.
O właściwościach cebuli nie
trzeba nikogo przekonywać. Hodowano ją już w starożytnym Egipcie i Babilonii.
Posiada ona związki grzybobójcze, bakteriobójcze i właściwości antybiotyczne.
Poza tym białko, cukry, olejki eteryczne, czynnik podobny w działaniu do
insuliny, fitynę, saponiny, enzymy oraz witaminy C, B1, B2,
karoten.wreszcie sole
mineralne, m.in. potas, fosfor, żelazo, siarkę. Dzięki wszystkim tym składnikom
jadanie cebuli przyczynia się do spadku cukru we krwi, obniża ciśnienie, leczy
zaziębienia i zapobiega arteriosklerozie. Cebula posiada działanie moczopędne.
Czosnek również odznacza
się wybitnymi właściwościami leczniczymi, choć od spożywania go jako leku
często odstrasza zbyt ostry zapach. Czosnkiem leczono kaszel, choroby jelit,
stany wyczerpania organizmu, a wyciśniętym sokiem smarowano źle gojące się
rany, wrzody i stany zapalne skóry. I dzisiaj również zaleca się spożywanie 2-3
ząbków czosnku dziennie osobom cierpiącym na nadciśnienie i miażdżycę tętnic,
ponieważ rozszerza on naczynia krwionośne. Wpływa również dodatnio na pracę
serca i mózgu, a także pomaga przy takich schorzeniach, jak angina, grypa,
katar; leczy wreszcie szkorbut, przypadłości żołądkowo-jelitowe oraz procesy
ropne.
Cennym lekiem jest kapusta.
Poza witaminami: A, C, B1, B2, PP i K zawiera wiele
składników mineralnych, takich jak: wapń, potas, fosfor, magnez, siarka. Sok
wyciśnięty ze świeżej kapusty leczy schorzenia przewodu pokarmowego, zwłaszcza
wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby i śledziony. Kapustę stosuje się
również zewnętrznie, m.in. przy stanach zapalnych skóry, egzemach, oparzeniach
i wrzodach.
Papryka zyskała sobie u
nas popularność stosunkowo niedawno. Zawiera ona mnóstwo ważnych i niezbędnych
dla naszego zdrowia składników. Są to m.in. cukry, białko, pektyny, olejki
eteryczne, saponiny, barwniki, kwasy organiczne oraz cały zestaw witamin: C, B1,
B2, E, PP i K oraz prowitaminę A, poza tym sole mineralne, m.in.
potas, fosfor, sód, wapń, magnez, siarkę, glin, żelazo. Nasiona papryki mają
znaczny procent tłuszczów oraz specjalną substancję bakteriobójczą, zwaną
kapsycydyną, wchodzącą w skład różnych wyciągów, maści i plastrów. Papryka jest
warzywem odżywczym i dietetycznym. Zalecana jest przy niedoborze witamin i soli
mineralnych.
Kukurydza zawiera
dużą ilość białka i lekko strawnych tłuszczów, poza tym węglowodany i celulozę,
wreszcie prowitaminę A oraz witaminy: B1, B2, B2,
B12, C, D, PP, E i K. Jest bogata w sole mineralne - potas, fosfor, żelazo,
miedź i nikiel oraz cenne i rzadko spotykane mikroelementy - selen, kobalt, jod
i bór. Kukurydza ma wszechstronne właściwości użytkowe i dietetyczne oraz
lecznicze. Olej otrzymywany z ziarna obniża zawartość cholesterolu we krwi i
zmniejsza kruchość naczyń włosowatych. Można ją spożywać w postaci gotowanych
kolb i płatków śniadaniowych. Znamiona kukurydzy, popularnie zwane „wąsami”,
służą do wyrobu leków działających m.in. moczopędnie, przeciwzapalnie,
pobudzająco na wydzielanie żółci.
Warto jeść pietruszkę. Zarówno
lecznicze, jak i smaczne są nie tylko natka i korzeń, ale i nasiona.
Właściwości lecznicze ma pietruszka dzięki zwartym w niej składnikom: w
korzeniu - olejki eteryczne, flawonoidy, kumaryny i śluzy, a także sole
mineralne, w natce - witaminy A, B, C, PP i K oraz sole mineralne - wapń,
potas, fosfor, mangan. Korzenie są środkiem moczopędnym i rozkurczowym,
zmniejszają napięcia mięśni gładkich dróg moczowych i jelit, pobudzają apetyt.
Nasiona wchodzą w skład niektórych
leków, np.
Fitolizyny
Trzeba częściej sięgać po dynię.
Niezależnie od wartości smakowych jest ona cenną rośliną leczniczą. Miąższ
zawiera cukier, lecznicze sole mineralne, np. potas, wapń, magnez i żelazo oraz
witaminy A, C, B i PP. W nasionach znajduje się ok. 50 proc. tłuszczu,
fitosterole, kwasy organiczne oraz związki zwane kukuribitacynami. Świeże
nasiona skutecznie niszczą robaki pasożytnicze w przewodzie pokarmowym
człowieka. Świeża dynia jest środkiem na zaparcia, a gotowana przeciwdziała
twardnieniu tętnic. Podaje się ją
przy
dolegliwościach nerek, wątroby, pęcherza moczowego, przy zaburzeniach przemiany
materii i schorzeniach krążeniowych.
W jedzeniu nie można pomijać innych warzyw - pomidorów, marchewki,
sałaty, fasoli, groszku, selerów, porów i ogórków.
Jadwiga Górnicka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz