niedziela, 14 kwietnia 2013

TRZEBA JEŚĆ WARZYWA!



TRZEBA JEŚĆ WARZYWA!

Surowe warzywa zawierają łatwo przyswajalne witaminy, cukry, kwasy organiczne, sole mineralne oraz wiele makro- i mikroelementów. Odgrywają przy tym korzystną rolę w przewodzie pokarmowym, poprawiając pracę jelit. Wiele z nich wpływa też dodatnio na różne przypadłości. A więc jedzmy je na zdrowie.

O właściwościach cebuli nie trzeba nikogo przekonywać. Hodowano ją już w starożytnym Egipcie i Babilonii. Posiada ona związki grzybobójcze, bakteriobójcze i właściwości antybiotyczne. Poza tym białko, cukry, olejki eteryczne, czynnik podobny w działaniu do insuliny, fitynę, saponiny, enzymy oraz witaminy C, B1, B2, karoten.wreszcie sole mineralne, m.in. potas, fosfor, żelazo, siarkę. Dzięki wszystkim tym składnikom jadanie cebuli przyczynia się do spadku cukru we krwi, obniża ciśnienie, leczy zaziębienia i zapobiega arteriosklerozie. Cebula posiada działanie moczopędne.
 
Czosnek również odznacza się wybitnymi właściwościami leczniczymi, choć od spożywania go jako leku często odstrasza zbyt ostry zapach. Czosnkiem leczono kaszel, choroby jelit, stany wyczerpania organizmu, a wyciśniętym sokiem smarowano źle gojące się rany, wrzody i stany zapalne skóry. I dzisiaj również zaleca się spożywanie 2-3 ząbków czosnku dziennie osobom cierpiącym na nadciśnienie i miażdżycę tętnic, ponieważ rozszerza on naczynia krwionośne. Wpływa również dodatnio na pracę serca i mózgu, a także pomaga przy takich schorzeniach, jak angina, grypa, katar; leczy wreszcie szkorbut, przypadłości żołądkowo-jelitowe oraz procesy ropne.

Cennym lekiem jest kapusta. Poza witaminami: A, C, B1, B2, PP i K zawiera wiele składników mineralnych, takich jak: wapń, potas, fosfor, magnez, siarka. Sok wyciśnięty ze świeżej kapusty leczy schorzenia przewodu pokarmowego, zwłaszcza wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby i śledziony. Kapustę stosuje się również zewnętrznie, m.in. przy stanach zapalnych skóry, egzemach, oparzeniach i wrzodach.


Papryka zyskała sobie u nas popularność stosunkowo niedawno. Zawiera ona mnóstwo ważnych i niezbędnych dla naszego zdrowia składników. Są to m.in. cukry, białko, pektyny, olejki eteryczne, saponiny, barwniki, kwasy organiczne oraz cały zestaw witamin: C, B1, B2, E, PP i K oraz prowitaminę A, poza tym sole mineralne, m.in. potas, fosfor, sód, wapń, magnez, siarkę, glin, żelazo. Nasiona papryki mają znaczny procent tłuszczów oraz specjalną substancję bakteriobójczą, zwaną kapsycydyną, wchodzącą w skład różnych wyciągów, maści i plastrów. Papryka jest warzywem odżywczym i dietetycznym. Zalecana jest przy niedoborze witamin i soli mineralnych.

Kukurydza zawiera dużą ilość białka i lekko strawnych tłuszczów, poza tym węglowodany i celulozę, wreszcie prowitaminę A oraz witaminy: B1, B2, B2, B12, C, D, PP, E i K. Jest bogata w sole mineralne - potas, fosfor, żelazo, miedź i nikiel oraz cenne i rzadko spotykane mikroelementy - selen, kobalt, jod i bór. Kukurydza ma wszechstronne właściwości użytkowe i dietetyczne oraz lecznicze. Olej otrzymywany z ziarna obniża zawartość cholesterolu we krwi i zmniejsza kruchość naczyń włosowatych. Można ją spożywać w postaci gotowanych kolb i płatków śniadaniowych. Znamiona kukurydzy, popularnie zwane „wąsami”, służą do wyrobu leków działających m.in. moczopędnie, przeciwzapalnie, pobudzająco na wydzielanie żółci.

Warto jeść pietruszkę. Zarówno lecznicze, jak i smaczne są nie tylko natka i korzeń, ale i nasiona. Właściwości lecznicze ma pietruszka dzięki zwartym w niej składnikom: w korzeniu - olejki eteryczne, flawonoidy, kumaryny i śluzy, a także sole mineralne, w natce - witaminy A, B, C, PP i K oraz sole mineralne - wapń, potas, fosfor, mangan. Korzenie są środkiem moczopędnym i rozkurczowym, zmniejszają napięcia mięśni gładkich dróg moczowych i jelit, pobudzają apetyt. Nasiona wchodzą w skład niektórych
leków, np. Fitolizyny

Trzeba częściej sięgać po dynię. Niezależnie od wartości smakowych jest ona cenną rośliną leczniczą. Miąższ zawiera cukier, lecznicze sole mineralne, np. potas, wapń, magnez i żelazo oraz witaminy A, C, B i PP. W nasionach znajduje się ok. 50 proc. tłuszczu, fitosterole, kwasy organiczne oraz związki zwane kukuribitacynami. Świeże nasiona skutecznie niszczą robaki pasożytnicze w przewodzie pokarmowym człowieka. Świeża dynia jest środkiem na zaparcia, a gotowana przeciwdziała twardnieniu tętnic. Podaje się ją
przy dolegliwościach nerek, wątroby, pęcherza moczowego, przy zaburzeniach przemiany materii i schorzeniach krążeniowych.
W jedzeniu nie można pomijać innych warzyw - pomidorów, marchewki, sałaty, fasoli, groszku, selerów, porów i ogórków.


Jadwiga Górnicka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz