O tym, że pomidory są smaczne, zwłaszcza o tej
porze roku wiedzą wszyscy. Ale Agnieszka Ślusarska-Staniszewska,
dietetyczka z poradni 4Line wie dlaczego wszyscy powinni jeść te
soczyste warzywa ze względu na ich prozdrowotne właściwości!
1. Pomidory zawierają likopen – czyli substancję
zwalczającą wolne rodniki. Likopen poprzez oddanie swojego elektronu
neutralizuje wolne rodniki uszkadzające DNA, tym samym zapobiega
chorobom nowotworowym oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób krążenia i
cukrzycy typu 2 oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Najlepsze
źródła likopenu to: sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, przecier
pomidorowy, koncentrat, pomidory w słoikach, sok pomidorowy.
2. Pomidory są zasobne w kwas chlorogenowy i kwas p-kumarynowy czyli związki hamujące powstawanie rakotwórczych nitrozamin.
3. Pomidory są bogate w potas który pozytywnie wpływa na regulację ciśnienia tętniczego, gospodarki wodnej organizmu oraz poprawia funkcjonowanie mózgu.
4. Są niskoenergetyczne. Wartość kaloryczna pomidorów to zaledwie 16-20 kcal/100 g w zależności od tego jak bardzo są słodkie. Pomidory mają aż 95% wody, dlatego można je jeść bez ryzyka przybierania na wadze.
5. Mają działanie zasadotwórcze czyli, odkwaszają organizm.
Choć pomidory są najsmaczniejsze późnym latem i wczesną jesienią, to są
jednym z niewielu warzyw, które po przetworzeniu wykazują większe
właściwości zdrowotne niż w stanie surowym. Zatem, kiedy skończy się
pomidorowy sezon jedzmy sosy i pijmy pomidorowe soki. Ważne, żeby
przetworzone pomidory były przechowywane w szklanych słoikach i
butelkach, a nie w puszkach, które zawierają szkodliwy dla zdrowia BPA
(biosfenol A), który niestety bardzo dobrze rozpuszcza się w kwaśnym
środowisku.
Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, 4line.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz