Ponieważ większość warzyw i owoców dostępnych w
masowej sprzedaży pochodzi z upraw gdzie stosuje się pestycydy, musimy
pamiętać o dokładnym zmyciu z nich tych szkodliwych dla zdrowia
chemikaliów. Niestety sama woda nie wystarczy.
Pestycydy stosowane w uprawach przemysłowych mają skład opracowany tak,
aby nie zmywał ich deszcz. Dlatego nie da się ich usunąć przy pomocy
wody. Udaje się je rozpuścić i zmyć wyłącznie w wodzie o odczynie
alkalicznym. Dlatego myjąc warzywa i owoce należy najpierw wypłukać je w
wodzie zakwaszonej octem spirytusowym lub jabłkowym (ok. 100 ml na litr
wody), która usunie groźne bakterie chorobotwórcze takie jak
salmonella, e.coli czy listeria a następnie zamoczyć na 2 minuty w
wodzie o odczynia alkalicznym czyli wymieszanej z sodą oczyszczoną w
proporcji 1 łyżka sody na litr wody i rozpuścić pestycydy. Na koniec
trzeba opłukać warzywa i owoce pod bieżącą wodą. Osuszone przechowujemy w
lodówce.
www.smakzycia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz