Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- szklanka śmietany 12%
- 2 łyżki soku z cytryny
- koperek
- sól, pieprz
Ziemniaki oskrobujemy, myjemy, większe przekrawamy na pół. W gorącej patelni stapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Ziemniaki pokrywamy równomiernie roztopionym masłem i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, aż się zarumienią, około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy śmietanę z sokiem, solimy, pieprzymy i dodajemy posiekany koperek. Sosem polewamy upieczone ziemniaczki.
Przepisy z bloga przygoda w kuchni :)
PIECZONE ZIEMNIAKI
Składniki
2 porcje:
2 duże ziemniaki
pół czerwonej papryki
pół cebuli
1 ząbek czosnku
garstka szczypiorku
1 łyżeczka masła
100gr sera mozzarella
Gotujemy nasze ziemniaki, tak aby były wpół surowe, wycinamy środek.
Smarujemy środek ziemniaka masłem.
Pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę podsmażamy, dorzucamy drobno posiekany czosnek i szczypior, lekko solimy i pieprzymy i wkładamy w środek naszego ziemniaka.
i pieczemy kolejne 10 minut, po upieczeniu posypujemy nasze ziemniaki świeżym szczypiorkiem.
Pieczone ziemniaki z ziołami
Składniki:
- ok 0,5 kg ziemniaków
- rozmaryn
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- sól
- olej
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dużą kostkę lub na cztery części. Przygotowujemy „zalewę” do ziemniaków: w oleju mieszamy przyprawy i sól. Zalewamy tym ziemniaki i mieszamy, aby rozprowadzić olej i przyprawy. Ziemniaki wykładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz