sobota, 15 lutego 2014

Pieczone ziemniaki: z sosem śmietanowym+ziołami


Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym

ziemniaczki_min
Tak przygotowane młode ziemniaczki są pyszne i można je jeść nawet bez żadnych dodatków.

Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
Sos śmietanowy:

  • szklanka śmietany 12%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • koperek
  • sól, pieprz
 Przygotowanie
Ziemniaki oskrobujemy, myjemy, większe przekrawamy na pół. W gorącej patelni stapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Ziemniaki pokrywamy równomiernie roztopionym masłem i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, aż się zarumienią, około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy śmietanę z sokiem, solimy, pieprzymy i dodajemy posiekany koperek. Sosem polewamy upieczone ziemniaczki.
ziemniaczki









 

 Przepisy z bloga przygoda w kuchni :)

 

 

PIECZONE ZIEMNIAKI


Składniki
2 porcje:

2 duże ziemniaki
pół czerwonej papryki
pół cebuli
1 ząbek czosnku
garstka szczypiorku
1 łyżeczka masła
100gr sera mozzarella


Gotujemy nasze ziemniaki, tak aby były wpół surowe, wycinamy środek.

Smarujemy środek ziemniaka masłem.
Pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę podsmażamy, dorzucamy drobno posiekany czosnek i szczypior, lekko solimy i pieprzymy i wkładamy w środek naszego ziemniaka.


Wkładamy do piekarnika 170stopni na około 45 minut, po tym czasie nakładamy świeżą mozzarellę
i pieczemy kolejne 10 minut, po upieczeniu posypujemy nasze ziemniaki świeżym szczypiorkiem.





Pieczone ziemniaki z ziołami

ziemniaki_min
Te ziemniaki to pyszny dodatek do obiadu, możemy je też jeść same, jako smakowitą przekąskę. U mnie w domu wprost za nimi przepadamy ;)

Składniki:

    • ok 0,5 kg ziemniaków
    • rozmaryn
    • pieprz ziołowy
    • papryka słodka
    • sól
    • olej
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dużą kostkę lub na cztery części. Przygotowujemy „zalewę” do ziemniaków: w oleju mieszamy przyprawy i sól. Zalewamy tym ziemniaki i mieszamy, aby rozprowadzić olej i przyprawy. Ziemniaki wykładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 50 minut.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz