piątek, 19 lipca 2013

Dodatki i składniki chemiczne w żywności

Dodatki i enzymy dozwolone w krajach Unii Europejskiej:

E100- Kurkumina
E101- Ryboflawina, fosfonan-5-ryboflawiny
E102- Tartrazyna (żółcień FD&C5)
E104- żółcień chinolinowa
E110- żółcień pomarańczowa FCF, FD&C 6
E120- Kwas karminowy, karmina, koszelina
E122- Azorubina (karmiozyna)
E123- Amarant (czerwień FD&C 2)
E124- Czerwie koszelinowa A (pąs 4R, jsny szkarłat 4R)
E127- Erytozyna (czerwień FD&C 3)
E128 Czerwień 2G
E129 - Czerwień Allura AC

E100- KURKUMINA ☺

Otrzymywna w wyniku Ekstracji kurkumy rozpuszczalnikami.
Funkcja: Barwnik pomarańczowo- żółty, przeciwutleniacz
Potenjalne skutki: korzystny wpływ na zdrowie, może powodować podrażnieni skóry, umiarkownie toksyczny po wstrzyknięciu.
Zstosowanie w żywności: proszek curry, ciasta, paluszki rybne, margaryny, wyroby cukiernicze, sery topione, pikantny ryż




E-101- RYBOFLAWINA fosforan-5- ryboflawiny ☺☺

Wit. B2, może pochodzić z GM

Funkcja: barwnik (żółto pomarańczowy)
Potencjalne skutki: uznawane za nieszkodliwe dla zdrowia w zastosowaniach spożywczych, korzystny wpływ na zdrowie



E-102 TARTAZYNA 

żółcień FD&C 5 , brwnik azowy; zakazany w niektórych krajach

Potencjalne skutki: astma, pokrzywka, zpalenie skóry,; bóle głowy, katar sienny, trudności z koncentracją, trudności w nauce, problemy behawioralne, swędzenie warg i jezyka, nadpobudliwość, agresywność, bezsenność, dezorientacja, anafilaksja; powinny jej unikać osoby uczulone na aspirynę; niezalecana dzieciom, kancerogenna (rakotwórcza)

Zastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze, kukurydz, krakersy serowe, napoje bezalkoholowe, sos miętowy, galaretki miętowe, likiery owocowe, groszek konserwowy, sos brązowy,  polewy do deserów w proszku, dżemy , płatki, zupy w proszku, kasze, płatki zbożowe



E110- ŻÓŁCIEŃ POMARAŃCZOWA FCF

Syntetyczna, brwnik zakazany w niektórych krajach, może być pochodzenia zwierzęcego, barwnik zielonkawo-żółty

Potencjalne skutki: astma, pokrzywka, katr sienny, bóle brzucha, egzema, ndpobudliwość, powinny jeje unikać osoby uczulone na aspirynę, kancerogenna

Zastosowanie w żywności: napoje gazowane, przetworzona żywność
oraz: barwniki kosmetyczne, szminki, mydła, pasty do zębów, środki do pielęgnacji włosów, wody kolońskie



E110- żółcień pomarańczowa FCF, FD&C 6

Syntetyczna, brwnik azowy, zakazany w niktórych krajach

Potencjalne skutki:
astma, pokrzywka, katr sienny, bóle brzucha, egzema, ndpobudliwość, powinny jeje unikać osoby uczulone na aspirynę, kancerogenna

W Żywności: likiery owocowe, marcepan, zupy w proszku, płatki zbożowe, kasze, wyroby cukiernicze, napoje w proszku, konserwy rybne
Inne: kosmetyki, płukanki do włosów



 E120- Kwas karminowy, karmina, koszelina

Może być pochodzenia zwierzęcego, koszelina i kwas karminowy są zakazane w niektórych krajach UE, barwnik-czerwony

Potencjalne skutki: astma, anafilaksja (możliwe zgrożenie życia); katar sienny , pokrzywka, powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę

Zstosowanie w żywności: niektóre napoje alkoholowe, czerwony sos jabłkowy, owocowe nadzienia do ciast, mięsa, wypieki, jogurty,, polewy , sosy


E122 AZORUBINA (karmiozyna)

Syntetyczny barnik azowy, zakazany w niektórych krajach

Potencjalne skutki: Astma, nadpobudliwość, powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę kancerogenny dl zwierząt  
 



E123 AMARANT (czerwień FD&C 2)

Syntetyczny związek chemiczny, nieziarnisty, barwnik smołowy i azowy, zakazany w niektórych krajach. jako niebezpieczny dla zdrowia

Potencjalne skutki: nadpobudliwość, pokrzywka, nieżyt nosa, powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę, może wpływać na płodność , wtrobę, nerki, wywoływć wady wrodzone; kancerogenny, teratogenny

Zastosowanie w żywności: ciasta w proszku, ciasto biszkoptowe w proszku, galaretki w proszku, płatki zbożowe, kasze, napoje bezalkoholowe, przetwory z czarnej porzeczki
Inne: szminki, róże i inne kosmetyki 


E124 CZERWIEŃ KOSZELINOWA

 Barwnik czerwony. 
Potencjalne skutki: astma, katar sienny, pokrzywka, powinny go unikać osoby uczulowe na aspirynę, nadpobudliwość, kancerogenny 

 Zastosowanie w żywności: ciasta w proszku, galaretki w proszku, dżemy, polewy deserowe, zupy pomidorowe.




E127- ERYTOZYNA

Czerwień FD&C 3; barwnik smołowy, zakazany w niektórych krajach, barwnik niebiesko-różowy


Potencjalne skutki: astma, nadpobudliwość, pokrzywka, trudności w nauce, uczulenie na światło; może wpływać na wątrobę, serce, tarczycę, płodność, żołądek, kancerogenna


 Zastosowanie w żywności: konserwowe koktaile owocowe, herbatniki, lukrowane wiśnie, ciasto biszkoptowe w proszku, konserwowe czereśnie, osłonki kiełbasy



E128 - CZERWIEŃ 2G

Syntetyczny barwnik azowy; zakazany w niektórych krajach, czerwony.

Potencjalne skutki: astma, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, nadpobudliwość, obrzęk naczyniowo- ruchowy, chroniczna pokrzywka, kancerogenna


 Zastosowanie w żywności:(w przmyśle) wyroby z gotowanego mięsa, kotlety mielone, kiełbaski




E129 - CZERWIEŃ ALLURA AC

Barwnik pomarańczowo-czerwony


Potencjalne skutki: astma, nadpobudliwość, alergie alergiczne, katar sienny, powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę; szkodliwy wpływ na płodność zwierząt, kancerogenny
 
  Zastosowanie w żywności:ciasta w proszku, ciasto biszkoptowe w proszku, galretki w proszku, płatki zbożowe, kasze.

Inne: kosmetyki, szminki, lekarstwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz