niedziela, 19 maja 2013

Jak gotować ryż?

Jak gotować ryż?
Gotowanie ryżu jest pozornie bardzo proste jednak w dalszym ciągu wielu kucharzy ma problem z jego ugotowaniem w taki sposób, aby był puszysty, nie sklejał się i nie był gąbkowaty. Cała tajemnica tkwi w ilości wody, temperatury i przykrycia.
1

Dokładnie wypłucz ryż przed jego gotowaniem. W ten sposób wypłuczesz dużo skrobi dzięki czemu ryż będzie mniej się sklejał. Ryż należy tak długo płukać aż woda stanie się przeźroczysta.

2
Jeśli ryż jest starszy należy go przed gotowaniem moczyć przez około 30 minut - sprawi to, że ryż będzie mniej kruchy i nie będzie się łamał. Moczyć należy również ryż Basmati - dzięki moczeniu rośnie on do maksymalnej długości. Po wypłukaniu i wymoczeniu osusz dokładnie ryż.
3

Na każdą szklankę ryżu długoziarnistego daj 1,5 szklanki wody. Brązowy ryż wymaga odrobinę więcej wody zaś ryż krótkoziarnisty mniej. Miej na uwadze również to, że więcej wody spowoduje, że ryż będzie bardziej miękki i klejący - doskonały do potraw jednogarnkowych zaś gotowany w mniejszej ilości wody będzie twardszy i sypki - idealny do sałatek z ryżem.
gotowanie ryżu 4
4

Zagotuj ryż na średnim ogniu. Nie przykrywaj go.
5

Jak już ryż zacznie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką w taki sposób, aby para mogła swobodnie wychodzić.
6

Po kilku minutach od zagotowania sprawdź czy na ryżu robią się dziurki i "kratery". Oznacza to, że cała woda została wchłonięta przez ryż.
7

Jeśli zobaczysz "kratery" wówczas przykryj garnek szczelnie pokrywką. Ryż dogotuje się na parze. Pokrywka musi być ściśle dopasowana do garnka i ciężka, aby para nie mogła się wydostać.
8

Duś ryż pod przykryciem przez kolejne 15 min. Zamieszaj go widelcem i podawaj na gorąco.



Źródło: tipy.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz