CYNK (Zn)
Cynk - srebrzysty z niebieskim połyskiem metal, kruchy,
nieszlachetny, okrywający się na powietrzu ochronną warstwą tlenku, nie
występuje w stanie czystym. Ma zastosowanie w lecznictwie, gdyż jest
stymulatorem i regulatorem przysadki i gruczołów płciowych, wspomaga działanie
trzustki, bierze udział w tworzeniu krwinek. Występowanie w organizmie (wagowo)
- 0,002 proc. Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym dla organizmu i występuje we
wszystkich jego tkankach, a najwięcej Zn znajduje się w gruczole krokowym,
trzustce, nerkach, wątrobie, mięśniach i skórze. Jest niezbędny dla normalnego
wzrostu, rozwoju, odbudowy i regeneracji uszkodzonych tkanek. W obecności cynku
lepiej tworzy się hemoglobina. Zn - oprócz krzemu, wapnia, potasu i magnezu -
jest niezbędny przy leczeniu złamań kości. Dziennie należy dostarczać
organizmowi 10-15 mg Zn.
Szkodliwy
jest zarówno niedobór, jak i nadmiar Zn w organizmie.
Niedobór cynku powoduje
zachamowanie wzrostu, łuszczenie skóry, zanik torebek włosowych. Duże niedobory
powodują bezpłodność. Niedostatek Zn może wywołać epilepsję lub schizofrenię, u
dzieci słaby wzrost, brak łaknienia, zaburzenia w rozwoju kości i narządów
płciowych. Poziom Zn spada do połowy u chorych na cukrzycę, dlatego cynk występuje
w insulinie. Ilość cynku obniża się przy marskości wątroby, a także - i to
bardzo znacznie - u chorych na białaczkę.
Nadmiar
cynku wywołuje zatrucia, które objawiają się przede wszystkim wymiotami
spowodowanymi drażniącym działaniem Zn na błonę śluzową żołądka. Występuje
także ból brzucha, biegunka, ból i zawroty głowy, bezsenność, drżenie rąk. Nie
należy przechowywać żywności w naczyniach ocynkowanych. Zatrucia mogą wystąpić
po spożyciu owoców i warzyw opryskiwanych preparatami Zn. Źródłem cynku są: żyto,
jęczmień, burak czerwony, kapusta, szpinak, pomidor, brzoskwinia, pomarańcze,
nasiona dyni, nasiona słonecznika, otręby pszenne, kiełki pszenne, ostrygi,
większość grzybów jadalnych, wątroba wołowa, większość ryb, kakao, żółtka jaj,
mięso królików i kurcząt, orzechy, suszone drożdże, a także glinka bułgarska,
zioła, soki z surowych warzyw i owoców, produkty pszczele (propolis, apivit).
Cynk znajduje się także w preparacie falvit.
WSKAZANIA LECZNICZE
Na użytek wewnętrzny
Artretyzm, choroby zwyrodnieniowe stawów, gościec, karłowatość,
epilepsja, bezpłodność, infekcje bakteryjne i wirusowe, otępienie starcze,
stwardnienie rozsiane (chorym na SM zapisuje lek homeopatyczny Zinci
Valerianici D-4, który można stosować bezpiecznie), schizofrenia, wypadanie
włosów, marskość wątroby, zaburzenia trawienne, miażdżyca, nowotwory, zapalenie
prostaty i jej przerost, złamania kości, uszkodzenie tkanek, na prawidłowe
tworzenie się krwinek czerwonych, parkinsonizm, brak łaknienia, niedomogi nerek
i wątroby, osłabioną odporność komórkową na katalizowanie wielu procesów
życiowych, na przemianę materii i przyswajanie prawidłowe, otyłość, niedomogi
tarczycy, grasicy, przysadki, osłabienie organizmu, astma, obrzęki, migreny,
egzemy, nerwica wegetatywna, bóle serca, zaburzenia krążenia krwi, bezsenność -
dawki homeopatyczne, tak samo na białaczkę i trzustkę.
Na użytek zewnętrzny
Trądzik, egzemy, łysienie i wypadanie włosów, rany, oparzenia.
Stosuje się dietę cynkową oraz siarczan i glikonian cynku na trądzik, różne
choroby skórne, uczulenia na dłoniach.
Przyswajanie
cynku osłabiają zawarte w pokarmach roślinnych związki zwane fitynianami.
Największe ich ilości występują w produktach zbożowych, w strączkowych i w
orzechach. Kwas fitynowy, biały proszek bez zapachu, rozpuszczalny w wodzie,
daje sole, które w przewodzie pokarmowym tworzą trwałe połączenia z wieloma
składnikami mineralnymi, jak: cynk, wapń, żelazo, magnez, utrudniając ich
przyswajalność. Podobnie działają szczawiany, taniny i błonnik, występujące w
produktach roślinnych. Znacznie łatwiej organizm przyswaja ludzki pierwiastki
zawarte w mięsie. Cynk wchodzi w skład ponad 20 enzymów. Niedobór cynku
odczuwają ludzie starsi i spożywający mniej białka, np. wegetarianie.
Glinka cynkowa. 100 g tlenku
cynku, 200 g żelatyny, 400 g gliceryny, 300 g wody. Stosować na puchlinę wodną,
przekrwienie żylne, na części miękkie uda i podudzia przy obrzękach.
Maść cynkowa - na dwoinki
powodujące zapalenie spojówek.
Naturalne źródła cynku
Ostrygi
Produkty zwierzęce mają zwykle więcej cynku niż produkty roślinne, a ostrygi zawierają największą jego ilość. Ilość cynku zależy od rodzaju ostrygi i od czystości wody, w której żyła, ale 85 gramów gotowanych ostryg to przynajmniej 500% zalecanej dziennej dawki cynku. Oznacza to, że ostrygi świetnie nadają się dla osób chcących zniwelować niedobór cynku. Także inne owoce morza są dobrymi źródłami cynku, np. 85 gramów homara to połowa dziennej zalecanej dawki cynku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz