E132- Indygotyna
E133- Błękit brylantowy FCF
E140- Chlorofil i jego pochodne☺☺
E141- Kompleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi☺☺
E142- Zieleń S
E150a- Karmel
E150b- Karmel siarczynowy
E150c- Karmel amoniakalny
E151- Czerń brylantowa PN
E131- Błękit patentowy V
Barwnik (zielonkawo-niebieski) smołowy lub azowy; zakazany w niektórych krajach
Potencjalne skutki: astma, pokrzywka, anafilaksja, problemy żołądkowo-jelitowe, nadpobudliwość, powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę
Zastosowanie: produkty żelujące do dekoracji, medyczne barwniki diagnostyczne
E132- Indygotyna (indygokarmina, niebieski FD&C 1)
barwnik smołowy, zakazany w niektórych krajach.Potencjalne skutki: astma , pokrzywka , katar sienny, reakcje alergiczne ,powinny go unikać osby uczulone na aspirynę
Zastosowanie: butelkowe napoje bezalkoholowe, słodycze, herbatniki, wyroby cukiernicze, lody wypieki
Inne: płukanki do włosów, barwniki do testów funkcjonowania nerek, tabletki i kapsułki
E133 - Błękit brylantowy FCF (niebieski FD&C 1)
Zielonkawo-niebieski barwnik, zakazany w niektórych krajachPotencjalne skutki: astma , pokrzywka , katar sienny, reakcje alergiczne , niezalecany dzieciom, powinny go unikać osby uczulone na aspirynę, kancerogenny
E140- Chlorofil i jego pochodne
Barwnik od oliwkowego do ciemnozielonego)Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, może powodować alergię na światło
zastosowanie: zupy, sosy, oliwa z oliwek, olej sojowy, napoje mleczne
antyperspiranty, płyny do płukania jamy ustnej
E141- Komleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi
Barwnik jasnozielony, nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych
E142- Zieleń S
Barwnik smołowy, zakazany w niektórych krajach, zielonypotencjalne skutki: nadpobudliwość, astma, wysypki, bezsenność
Zastosowanie: groszek konserwowy, sos miętowy, serniki w proszku
przemysł tekstylny
E150a- Karmel prosty
Barwnik brązowo czarny, z buraka cukrowego, trzciny cukrowej lub skrobi kukurydzianej; może pochodzić z GMPotencjalne skutki: dolegliwości żołądkowo-jelitowe, testowany czy nie jest mutagenny, kancerogenny, obiżenie płodności
Zastosowanie: ciemne pieczywo, cola, czekolady, lody, dżemy , słodycze, jogurty
E150b- Karmel siarczynowy
Barwnik brązowy, dodatek aromatycznyPotencjalne skutki: nadpobudliwość, może mieć wpływ na wątrobę, problemy żołądkowe
Zastosowanie: whisky, brandy, lody napoje mleczne fermentowane
E150c- Karmel amoniakalny
Barwnik brązowy, dodatek aromatyczny, wytwarzany przy użyciu amoniakuPotencjalne skutki: nadpobudliwość, może mieć wpływ na wątrobę, żołądek , płodność, w testach na zwierzętach wywołuje konwulsje, toksyczny dla szczurów
Zastosowanie: sos sojowy, sos ostrygowy, herbatniki, dżemy, ciemne pieczywo, marynaty, czekolady, polewy, desery mleczne
E151- Czerń brylantowa PN
Barwnik czarny, niebiesko-fioletowy; dozwolony w UE, zakazany w USAPotencjalne skutki: astma, nadpobudliwoć, może wpływać na nerki i żołądek, niezalecana dzieciom, kancerogenna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz