poniedziałek, 16 grudnia 2013

Pięć powodów, dla których warto jeść pomidory

O tym, że pomidory są smaczne, zwłaszcza o tej porze roku wiedzą wszyscy. Ale Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, dietetyczka z poradni 4Line wie dlaczego wszyscy powinni jeść te soczyste warzywa ze względu na ich prozdrowotne właściwości! 
1. Pomidory zawierają likopen – czyli substancję zwalczającą wolne rodniki. Likopen poprzez oddanie swojego elektronu neutralizuje wolne rodniki uszkadzające DNA, tym samym zapobiega chorobom nowotworowym oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób krążenia i cukrzycy typu 2 oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Najlepsze źródła likopenu to: sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, przecier pomidorowy, koncentrat, pomidory w słoikach, sok pomidorowy.

2. Pomidory są zasobne w kwas chlorogenowy i kwas p-kumarynowy czyli związki hamujące powstawanie rakotwórczych nitrozamin.

3. Pomidory są bogate w potas który pozytywnie wpływa na regulację ciśnienia tętniczego, gospodarki wodnej organizmu oraz poprawia funkcjonowanie mózgu.

4. Są niskoenergetyczne. Wartość kaloryczna pomidorów to zaledwie 16-20 kcal/100 g w zależności od tego jak bardzo są słodkie. Pomidory mają aż 95% wody, dlatego można je jeść bez ryzyka przybierania na wadze.

5. Mają działanie zasadotwórcze czyli, odkwaszają organizm.

Choć pomidory są najsmaczniejsze późnym latem i wczesną jesienią, to są jednym z niewielu warzyw, które po przetworzeniu wykazują większe właściwości zdrowotne niż w stanie surowym. Zatem, kiedy skończy się pomidorowy sezon jedzmy sosy i pijmy pomidorowe soki. Ważne, żeby przetworzone pomidory były przechowywane w szklanych słoikach i butelkach, a nie w puszkach, które zawierają szkodliwy dla zdrowia BPA (biosfenol A), który niestety bardzo dobrze rozpuszcza się w kwaśnym środowisku.


Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, 4line.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz