sobota, 14 grudnia 2013

Jak umyć warzywa i owoce z pestycydów

Ponieważ większość warzyw i owoców dostępnych w masowej sprzedaży pochodzi z upraw gdzie stosuje się pestycydy, musimy pamiętać o dokładnym zmyciu z nich tych szkodliwych dla zdrowia chemikaliów. Niestety sama woda nie wystarczy. 
 
Pestycydy stosowane w uprawach przemysłowych mają skład opracowany tak, aby nie zmywał ich deszcz. Dlatego nie da się ich usunąć przy pomocy wody. Udaje się je rozpuścić i zmyć wyłącznie w wodzie o odczynie alkalicznym. Dlatego myjąc warzywa i owoce należy najpierw wypłukać je w wodzie zakwaszonej octem spirytusowym lub jabłkowym (ok. 100 ml na litr wody), która usunie groźne bakterie chorobotwórcze takie jak salmonella, e.coli czy listeria a następnie zamoczyć na 2 minuty w wodzie o odczynia alkalicznym czyli wymieszanej z sodą oczyszczoną w proporcji 1 łyżka sody na litr wody i rozpuścić pestycydy. Na koniec trzeba opłukać warzywa i owoce pod bieżącą wodą. Osuszone przechowujemy w lodówce.


www.smakzycia.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz