środa, 13 listopada 2013

Ziemniaczki w sosie musztardowym





SKŁADNIKI:
sałatka:


  • 500 g małych ziemniaczków
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka pikantnej musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz do smaku 


PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaczki umyć, wyszorować skórkę. Ugotować i ostudzić. Przekroić na połówki, a większe na ćwiartki i umieścić w misce. Dodać koperek, pokrojoną w piórka cebulkę, doprawić solą i pieprzem. W miseczce wymieszać oliwę z octem i musztardą, dodać do ziemniaków i wymieszać. Jest to sałatka ziemniaczana w wersji light - bez majonezu. Podawać na zimno jako dodatek do potraw mięsnych. Idealnie pasuje na Wielkanoc, a zamkniętą w pudełeczku można zabrać na lunch do pracy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz