sobota, 26 września 2015

Kolendra- ma niesamowitą zdolność do usuwania metali ciężkich z organizmu.

Kolendra - ma niesamowitą zdolność do usuwania metali ciężkich z organizmu. 

To używane w kuchni ziele jest w stanie uwalniać rtęć, kadm, ołów i aluminium, zarówno z kości jak i z centralnego układu nerwowego. Metale te są bardzo niebezpieczne dla organizmu człowieka. Spożywanie kolendry  to bardzo dobry sposób na uwalnianie rtęci zgromadzonej w przestrzeni wewnątrzkomórkowej. Kolendra uwalnia więcej toksyn niż jest w stanie usuwać z organizmu, może więc zalać tkankę łączną (w której znajdują się nerwy) dużą ilością metali które wcześniej były zgromadzone w bardziej bezpiecznych kryjówkach. Taki proces nazywa się retoksykacją. Kolendra sprawia że woreczek żółciowy zaczyna wydalać żółć. Wydzielanie żółci występuje naturalnie podczas jedzenia, kolendra bardzo wspomaga ten proces.

Liście bogate są w witaminą A, C i K i dużą zawartość żelaza, wapnia, beta karoten.  Zawiera również antybakteryjne związki, które chronią przed zatruciem pokarmowym. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, a właściwości przeciwutleniające kolendry są idealne do usuwania chorób skóry (wypryski, zakażenia grzybicze). Kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy i kwas askorbinowy (witaminę C) obecne w kolendrze są bardzo skuteczne w obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi. Citronelol, składnik olejków eterycznych w kolendry, jest doskonałym środkiem antyseptycznym czyli może przyspieszać proces gojenia owrzodzeń. Olejek z kolendry może być również stosowany do redukcji reakcji alergicznych na skórze.
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania kolendry

Zapalenie skóry: cyneol jedna z 11 części tych olejków eterycznych i kwas linolowy są  obecne w kolendrze i posiadają właściwości przeciwreumatyczne i przeciwartretyczne. Pomagają one zmniejszyć
obrzęk, który jest spowodowany przez te dwa czynniki.  Niektóre ze składników kolendry pomagają w uwolnieniu nadmiaru wody z organizmu dlatego są korzystne w przypadku problemów z nerkami.

Zaburzenia skóry: środki dezynfekujące, odtruwające, antyseptyczne, przeciwgrzybicze i właściwości przeciwutleniające kolendry są idealne do usuwania chorób skóry takie jak wyprysk, suchość i zakażenia grzybicze.

Niski poziom cholesterolu: Niektóre kwasy obecne w kolendrze takie jak kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy i kwas askorbinowy (witamina C), są bardzo skuteczne w obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi. Zmniejszają one także poziom złego cholesterolu (LDL) umieszczonego wzdłuż wewnętrznych ścianek arterii i żył, które mogą prowadzić do poważnych problemów sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca tętnic, zawał serca, a także do udarów. Co ważniejsze, kolendra pomaga podnieść poziom zdrowego cholesterolu (HDL), który pracuje jako linia obrony prewencyjnej.

Biegunki: Niektóre komponenty olejków eterycznych  borneol,  linalol, pomagają w trawieniu, prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, a także przyczyniają się do zmniejszenia biegunki. Jest to również pomocne w leczeniu biegunki spowodowanej przez działanie mikroorganizmów i grzybów. Działanie przeciwbakteryjne wykazują  cyneol, borneol, limonen, alfa-pinen i beta-phelandrene. Kolendra jest również coraz bardziej popularna jako środek zapobiegający nudnościom, wymiotom i przy zaburzeniach pracy żołądka. Bogactwo związków bioaktywnych oznacza, duże korzyści dla zdrowia. Oprócz tych aspektów zdrowotnych, świeże liście kolendry są doskonałą przekąską, i doskonale przygotowują wnętrzności do dużego posiłku.

Ciśnienie krwi: Spożywanie kolendry zmniejsza ciśnienie tętnicze osób cierpiących na nadciśnienie. Oddziaływanie jonów wapnia i cholinergicznych neuroprzekaźników w obwodowym i ośrodkowym układzie nerwowym zwalnia napięcie naczyń krwionośnych zmniejszając w ten sposób prawdopodobieństwo licznych stanów sercowo-naczyniowych, w tym zawału serca i udarów mózgu.

Owrzodzenie jamy ustnej: Citronelol, składnik olejków eterycznych kolendry, jest doskonałym środkiem antyseptycznym. Dodatkowo, inne składniki mają działanie przeciwbakteryjne i lecznicze na rany i owrzodzenia w jamie ustnej. Pomagają przyspieszyć proces gojenia owrzodzeń, a także odświeżyć oddech. Kolendra jest często stosowana jako środek antyseptyczny w naturalnych pastach do zębów.  W rzeczywistości, przed wynalezieniem pasty do zębów, ludzie żuli nasiona kolendry by zredukować nieświeży oddech.

Niedokrwistość: Kolendra ma wysoką zawartość żelaza, który wskazany jest dla osób cierpiących na anemię. Niska zawartość żelaza w krwi może spowodować duszność, kołatanie serca, krańcowe wyczerpanie, oraz spadek funkcji poznawczych. Żelazo poprawia również odpowiednie funkcje innych narządów, zwiększa energię i siłę i sprzyja utrzymaniu zdrowych  kości.

Właściwości antyalergiczne: Wiele badań wykazało, że kolendra ma silne właściwości anty-histaminy, które mogą zmniejszyć dyskomfort przy sezonowych alergiach i katarze siennym (nieżyt nosa). Olejek z kolendry może być również stosowany do redukcji reakcji alergicznych na kontakt z roślinami, owadami, żywnością i innymi substancjami, które mogą powodować reakcje alergiczne na skórze lub przy konsumpcji. Wewnętrznie może pomóc złagodzić  anafilaksję, pokrzywkę i niebezpieczny obrzęk gardła i gruczołów.

Zdrowie kości: Kolendra jest bogatym  źródłem wapnia, powinna być cenna dla ludzi, którzy chcą chronić integralność  kości. Wapń i inne niezbędne minerały znalezione w kolendrze są nieodłącznymi składnikami odrastania kości i ich trwałości. Pomaga też w zapobieganiu chorób jak osteoporoza. Dodanie nawet niewielkiej ilości kolendry do swojej diety może pomóc utrzymać zdrowe i silne kości w nadchodzących latach. Wapń występuje szczególnie w środkowych liściach kolendry

Trawienie:  kolendra z uwagi na bogaty aromat od jej olejków eterycznych, pomaga w odpowiednim wydzielaniu enzymów i soków trawiennych w żołądku, a przez stymulowanie trawienia pomaga w leczeniu zaburzeń odżywiania czyli jest wskazana przy anoreksji. Badania wykazały, że regularne spożywanie kolendry zmniejsza problemy z niestrawnością  W przypadku małych dzieci, które mają większą szansę zachorowania na kolkę brzucha niż dorośli, małe ilości kolendry w diecie mogą usunąć ten problem.

Ospa: Olejki eteryczne kolendry są bogate w komponenty  przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, anty-zakaźne i mogą zmniejszyć ból oraz wpływają kojąco przy ospie. Ponadto obecność witaminy C i żelaza wzmacnia układ immunologiczny. W miejscach gdzie występują epidemie ospy, badania wykazały ogromny pozytywny wpływ witaminy C w leczeniu tej choroby.

Zaburzenia miesiączkowania: Kolendra jest naturalnym stymulantem i reguluje prawidłowe wydzielanie z gruczołów i pomaga regulować prawidłowe cykle miesiączkowe oraz zmniejsza towarzyszący ból podczas okresu u kobiety.

Pielęgnacja twarzy: Kolendra jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy A, witaminy C i minerały  takie jak fosfor,  które zapobiegają zaburzeniom widzenia, pomagają w zwyrodnieniach plamki żółtej i zmniejszają zmęczenie i stres dla oczu. W listkach zawarty jest  beta-karoten co chroni przed wieloma chorobami oczu, a nawet może pomów w odwróceniu skutków degradacji wzroku u starzejących się pacjentów.

Zapalenie spojówek: Jak wspomniano wcześniej, kolendra jest bardzo dobrym środkiem dezynfekującym i ma właściwości przeciwbakteryjne, które chronią oczy przed chorobami zakaźnymi takimi jak zapalenie spojówek.

Inne korzyści: Kolendra pomaga przy leczeniu wrzodów przy zapaleniach, skurczach, działa jako środek wykrztuśny i chroni wątrobę. Ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwdrgawkowe, przeciwhistaminowe i hipnotyczne. Kolendrę uważa się za naturalny afrodyzjak. Ponadto reguluje prawidłowe przyswajanie i wchłanianie cukru przez co wskazana jest dla osób chorujących na cukrzycę.

Słowo ostrzeżenia: zagrożenia związane z kolendrą są bardzo małe, ale jak z prawie każdym produktem żywności, istnieje pewne niebezpieczeństwo reakcji alergicznej. Jednym z bardziej niezwykłych efektów ubocznych przy nadmiernym spożywaniu kolendry jest nadwrażliwość na światło słoneczne, co może prowadzić do oparzeń.
Świeże liście kolendry można dodawać do wszystkich potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz