czwartek, 29 maja 2014

10 obrzydzających faktów na temat szybkiego jedzenia

 Hamburgery, kebaby i PKS

 Przeciętny, stały bywalec przydworcowych budek z szybkim jedzeniem nieświadomie spożywa do dwunastu włosów łonowych w ciągu roku!

 

 

 Szejki z McDonalds'a  

Pyszne, mleczne szejki są niczym innym jak mieszanką pięćdziesięciu różnych chemikaliów, tj. octan etylu, który jest bezbarwną cieczą o charakterystycznym, przyjemnym, owocowym zapachu, obecnie wycofywaną z użycia z powodu drażniącego działania i względnie dużej toksyczności; fenyloetyl - jest alkoholem otrzymywanym syntetycznie, w szejkach stosowanym jako składnik kompozycji zapachowej; rozpuszczalniki, które są stosowane by imitować smak prawdziwej truskawki.


 Kurczak?



Nie łudź się, że uwielbiane przez większość nuggetsy mają
cokolwiek wspólnego ze zdrowym kurczakiem, który wesoło biega po wiejskiej gospodzie. "Kurczak" serwowany w barach szybkiej obsługi jest niczym innym jak różową, ciągnącą pastą, która na skutek chemicznego przetwarzania z użyciem bakterii, wymyciu w amoniaku i nadaniu smaku (z użyciem jeszcze większej ilości chemikaliów) została wysuszona i jest serwowana w papierowym pudełku.



Wołowina czy kurczak? 


 Wiele "kurzych" przysmaków sprzedawanych we wszechobecnych fast foodach, tak naprawdę zawiera mięso wołowe, które użyte jako "ekstrakt" czy "esencja" ma za zadanie poprawić smak i wzmocnić aromat oraz "ulepszyć" kaloryczność danej przekąski.



 Napoje, czyli słodycz w gębie 

 Fakty przerażają! Każda puszka napoju typu coca cola zawiera do dziesięciu łyżeczek cukru. To ZNACZNIE przekracza nasze dzienne zapotrzebowanie na tę substancję, która nie bez powodu jest nazywana "białą śmiercią". Nasz organizm jest "zaprogramowany" w taki sposób, by po tak dużej dawce cukru od razu zwymiotować. Producenci zadbali jednak o nasze żołądki dodając do coli kwasu fosforowego (E338), który stosowany jako regulator kwasowości sprawia, że nie wymiotujemy zaraz po wypiciu puszki tegoż napoju.

 

 49% sera w serze 

 Każdy produkt oznaczony jako przetworzony jest napakowany różnymi dodatkami, sztucznymi chemikaliami i wzmacniaczami smaku, co w odniesieniu do żółtego sera daje 51% jego zawartości. To sprawia, że serwowany w naszych cheeseburgerach żółty ser tak naprawdę nawet w połowie nie jest serem! 

 

 Masło orzechowe 

 Mówiąc o uwielbianym maśle orzechowym warto wspomnieć, iż na każde 100 gram masła przypada 30 fragmentów ciała różnych insektów włączając w to sierść gryzoni. 

 

 Lśniące cukierki 

 Szelak jest używany w przemyśle farmaceutycznym, w produkcji farb i lakierów, tuszy czy do renowacji przedmiotów zabytkowych. Dodatkowo znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym (E904). Szelak buduje otoczkę kolorowych, lśniących fasolek wielbionych nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych. 

 Bakteriofagi 

 Organizacja FDA (Food and Drug Administration) zaakceptowała używanie bakteriofagów w przetworzonej żywności - popularnych hipermarketowych szynkach, parówkach czy pieczywie do hot dogów.  

 

 

  Najzdrowszy wybór? 

 Mimo powiedzenia "Pójście do McDonalds'a i zamówienie sałatki jest jak zamówienie prostytutki i poproszenie o to by cię przytuliła" wydaje się, że wybór sałatki z kurczakiem jest najmądrzejszą z opcji. Nic bardziej mylnego! Ta "zdrowa" sałatka jest napakowana glikolem propylenowym, który wywołuje podrażnienia oczu i skóry. 

 

 

 

 Znalazłam na blogu- fajnie i dość sympatycznie opisane obrzydlistwa ;)

Żródło:  http://lafiga2.blogspot.co.uk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz