poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Dodatki i składniki chemiczne w żywności cz.2

E131- Błękit patentowy V
E132- Indygotyna
E133- Błękit brylantowy FCF
E140- Chlorofil i jego pochodne☺☺
E141- Kompleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi☺☺
E142- Zieleń S
E150a- Karmel
E150b- Karmel siarczynowy
E150c- Karmel amoniakalny
E151- Czerń brylantowa PN



E131- Błękit patentowy V

Barwnik (zielonkawo-niebieski) smołowy lub azowy; zakazany w niektórych krajach

  Potencjalne skutki: astma, pokrzywka, anafilaksja, problemy żołądkowo-jelitowe, nadpobudliwość, powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę

Zastosowanie: produkty żelujące do dekoracji, medyczne barwniki diagnostyczne 




 

E132- Indygotyna (indygokarmina, niebieski FD&C 1) 

barwnik smołowy, zakazany w niektórych krajach.
 Potencjalne skutki: astma , pokrzywka , katar sienny, reakcje alergiczne  ,powinny go unikać osby uczulone na aspirynę

Zastosowanie: butelkowe napoje bezalkoholowe, słodycze, herbatniki, wyroby cukiernicze, lody wypieki

Inne: płukanki do włosów, barwniki do testów funkcjonowania nerek, tabletki i kapsułki 


 E133 - Błękit brylantowy FCF (niebieski FD&C 1) 

Zielonkawo-niebieski barwnik, zakazany w niektórych krajach 

 Potencjalne skutki: astma , pokrzywka , katar sienny, reakcje alergiczne , niezalecany dzieciom, powinny go unikać osby uczulone na aspirynę, kancerogenny


E140- Chlorofil i jego pochodne 

Barwnik od oliwkowego do ciemnozielonego)

Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, może powodować alergię na światło

zastosowanie: zupy, sosy, oliwa z oliwek, olej sojowy, napoje mleczne
                      antyperspiranty, płyny do płukania jamy ustnej


 E141- Komleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi

Barwnik jasnozielony, nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych 

E142- Zieleń S

Barwnik smołowy, zakazany w niektórych krajach, zielony

potencjalne skutki: nadpobudliwość, astma, wysypki, bezsenność

Zastosowanie: groszek konserwowy, sos miętowy, serniki w proszku
                         przemysł tekstylny

E150a- Karmel prosty

Barwnik brązowo czarny, z buraka cukrowego, trzciny cukrowej lub skrobi kukurydzianej; może pochodzić z GM

Potencjalne skutki: dolegliwości żołądkowo-jelitowe, testowany czy nie jest mutagenny, kancerogenny, obiżenie płodności

Zastosowanie: ciemne pieczywo, cola, czekolady, lody, dżemy , słodycze, jogurty

   

 E150b- Karmel siarczynowy

Barwnik brązowy, dodatek aromatyczny

Potencjalne skutki: nadpobudliwość, może mieć wpływ na wątrobę, problemy żołądkowe

Zastosowanie: whisky, brandy, lody napoje mleczne fermentowane  


E150c- Karmel amoniakalny

Barwnik brązowy, dodatek aromatyczny, wytwarzany przy użyciu amoniaku

Potencjalne skutki: nadpobudliwość, może  mieć wpływ na wątrobę, żołądek , płodność, w testach na zwierzętach wywołuje konwulsje, toksyczny dla szczurów

Zastosowanie: sos sojowy, sos ostrygowy, herbatniki, dżemy, ciemne pieczywo, marynaty, czekolady, polewy, desery mleczne 


E151- Czerń brylantowa PN 

Barwnik czarny, niebiesko-fioletowy; dozwolony w UE, zakazany w USA

Potencjalne skutki: astma, nadpobudliwoć, może wpływać na nerki i żołądek, niezalecana dzieciom, kancerogenna  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz